Lipsa cronica de somn, duce la cancer


Potrivit unui studiu publicat in Statele Unite, pe baza cercetarilor facute de specialistii de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania, lipsa cronica de somn reduce concentrarea intelectuala, dar contribuie si la aparitia maladiilor cardiace si la cresterea riscului de deces.

Studiul, la care au participat 39 de voluntari, a scos la iveala faptul ca un deficit de somn acumulat doar pe parcursul a cinci nopti poate contribui la cresterea nivelului de stres exercitat asupra inimii.

Cercetatorii de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania, au testat functiile cardiace ale subiectilor in doua reprize, la inceputul studiului si dupa zece ore de somn.

Specialistii au repetat aceste teste dupa cinci nopti pe parcursul carora subiectii au dormit doar cate patru ore. Electrocardiograma a demonstrat ca toti voluntarii aveau pulsul marit si o mare variabilitate a batailor inimii dupa cinci nopti in care nu au dormit suficient. Variabilitatea pulsului marcheaza modificarile efectuate de inima ca raspuns la stres si stimuli diversi. O variabilitate redusa poate indica existenta unor probleme cardiace sau a altor maladii. Aceasta tulburare este asociata si cu hipertensiunea arteriala.

Rezultatele se alatura unor studii precedente care au demonstrat ca persoanele care lucreaza noaptea sunt supuse unor riscuri mai mari de a dezvolta probleme cardiace pentru ca dorm mai putin din cauza perturbarii ritmului biologic al somnului, numit ritm circadian.

Read Users' Comments (0)

0 Response to "Lipsa cronica de somn, duce la cancer"

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.